25. maaliskuuta 2019

Microsoft sertifiointi – ovatko roolit hukassa?


Microsoft muutti vuoden 2019 alusta Azure-sertifiointinsa roolipohjaiseksi, mikä oli totaalinen muutos aiempaan tuotekohtaiseen sertifiointiin. Muutos oli merkittävä, ja sen jälkeen kaikki toimijat ovat olleet täysin hukassa mitä tämä tarkoittaa ja miten tästä eteenpäin. Tilanteeseen on tuonut oman mausteensa se, että vuoden alussa osa sertifiointikursseista on vielä julkaisematta ja testit Beta-vaiheessa. Nyt kun olemme jo maaliskuussa alamme ymmärtää, mitä on tapahtunut ja miksi. Vaikka roolit ovat olleet aluksi hukassa, niin nyt voi kuitenkin jo tiivistää: muutos oli onnistunut ja se helpottaa asiantuntijoiden kouluttautumista.  

Meistä osa ei ole vielä edes huomannut muutosta, mutta katsotaan, mikä on muuttunut ja miksi. Käytän esimerkkeinä kouluttamiani Microsoft Azure- ja Microsoft 365 -ympäristöjä. Niin, Microsoft 365 oli aiemmalta nimeltään Office 365, muutosta siinäkin. 

Aikaisemmin Microsoft-sertifioinnit pohjautuivat tietyn tuotteen tekniseen osaamisen. Tämä näkyi Azuren osalta siten, että aiemmat koulutukset keskittyivät Azuren teknologian osaamisen. Koulutuksissa käytiin lävitse Azuren tekniikkaa, kuten verkkoja, virtuaalikoneita, web appejä ja tietokantoja. Nyt Azureen on tuotu niin paljon teknologiaa, että teknologiapohjainen näkökulma ei enää toimi. Sama haaste on myös O365-palvelussa, jossa oli aluksi neljä peruspalvelua, mutta Microsoft 365 (ent. O365) on kokonaisuus, josta löytyy jatkuvasti uusia palveluita.

Microsoft siirtyi siis sertifioinneissa roolipohjaiseen ajatteluun. Roolit voidaan karkeasti jakaa seuraavasti: ylläpitäjä, kehittäjä ja arkkitehti. Näissä rooleissa käydään lävitse myös tekniikkaa, mutta näkökulma on paljon laajempi, sisältäen kyseisen roolin kannalta keskeisiä ominaisuuksia. Ylläpitäjän kannalta oleellista on myös se, että nyt keskitytään aikaisempaa enemmän ympäristön ja palveluiden valvontaan niin käytettävyyden kuin tietoturvankin näkökulmasta.

Microsoft Azuren roolit

Microsoft Certified Azure Fundamentals (AZ-900) muodostaa pohjan kaikille Azure-sertifioinnille. Se ei ole pakollinen niille, joilla on jo Azure-osaamista, mutta uusille Azuren käyttäjille se tarjoaa loistavat perustiedot. 

Rooli (sertifiointi): Microsoft Certified Azure Administrator
Koulutus: AZ-100: Microsoft Azure Infrastructure and Deployment tai 
AZ-101: Microsoft Azure Integration and Security
Azure Solutions Architect

Rooli (sertifiointi): Microsoft Certified Azure Solutions Architect
Kouluuts: AZ-300 Azure Architect Technologies tai Exam AZ-301: Microsoft Azure Architect Design

Microsoft 365:n roolipohjaisuuden lisäksi merkittävää on tietoturvan ja sen ylläpidon merkityksen kasvu. Tämä on varmasti vastaus reaalimaailman tarpeeseen. Microsoft 365:n osalta löydät koulutukset parhaiten hakusanoilla MS-100, MS-101 ja MS-500.

Uudet roolipohjaiset sertifioinnit tuovat uuden näkökulman sertifiointeihin. Nyt ei enää niinkään kysytä, mitä kaikkia vaihtoehtoja ko. tuotteessa on käytettävissä. Ensimmäistä kertaa kerrotaan, mitä esimerkiksi Azuren ylläpitäjän roolissa olevan pitäisi tietää Azuresta ja käytettävissä olevista tärkeimmistä tekniikoista. 

Muutos on suuri, mutta tuottaa paremman lopputuloksen. Ei siis muuta kuin kohti uusia rooleja.

MCT-roolissa, Kari Kuosa

Katso uusi roolisi ja tutustu Tieturin Azure-koulutuksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut tekstit