24. syyskuuta 2018

Ei-tuhoava editointi


Joskus tietotekniikan termistöä on vaikea kääntää suomeksi. Non-destructive editing kertoo asiasta perillä olevalle ytimekkäästi, mistä on kyse, mutta maallikolle se saattaa olla vaikeampi ymmärtää. Säästävä kuvanmuokkaus vai ei-tuhoava kuvankäsittely? - lienee kuitenkin parasta puhua vain kuvankäsittelystä, joka ei vaikuta alkuperäiseen kuvaan. Photoshop CC:ssä tämä on mahdollista monella eri tavalla:

Säätötasot
Säätötasojen avulla tapahtuva kuvakorjaus ei vaikuta alkuperäiseen kuvaan ja korjauksen asetuksia voi helposti muuttaa jälkeenpäin.

Älykkäät objektit
Älykkäitä objekteja (Smart Objects) voi skaalata, kääntää ja vinouttaa ilman, että kuvanlaatu heikkenee. Myös joitain kuvakorjauksia (mm. varjostukset ja korostukset) voidaan tehdä älykkäinä objekteina.

Älykkäät suotimet
Suotimet muuttavat kuvaa voimakkaasti, mutta älykkäinä suotimina ne voi helposti poistaa kuvasta tai niiden vaikutusta voi vähentää.

Kuvanmuokkaus eri tasolla
Kloonaava leimasin, korjaussivellin ja pistekorjaussivellin toimivat myös tasojen välillä. Voit näin muokata kuvaa häviöttömästi. Valitse ohjauspaneelista Näyte: Kaikki tasot.

Camera Raw
Voit käsitellä RAW, JPEG, tai TIFF -kuvia Camera Raw -apuohjelmassa. Kaikki kuviin tehdyt muutokset tallennetaan erilliseen tiedostoon. Jos avaat Camera Raw:sta kuvan jälkimuokkaukseen Photoshopissa älykkäänä objektina, voit muuttaa kuvan asetuksia Camera Raw:ssa vielä tämän jälkeenkin.

Rajausmaski
Voit rajata kuvan Photoshopissa siten, että kuvan pikseleitä ei poisteta lopullisesti. Voit milloin tahansa palauttaa kuvasta pois rajattuja alueita näkyviin.

Taso- ja vektorimaskit
Taso- ja vektorimaskit ovat perinteisiä valintoja parempi tapa kohdistaa kuvaan korjauksia. Voit muuttaa valintojen reunoja ja säilyttää alkuperäisen kuvan. Voit käyttää älykkäissä suotimissa myös suodinmaskeja ja kohdistaa suotimen haluttuun kohtaan kuvassa.

Photoshop-kursseilla pääset tutustumaan näihin sekä moniin muihin Photoshopin edistyksellisiin toimintoihin, jotka tekevät kuvankäsittelystä hauskempaa ja ennen kaikkea varmempaa. Voit kokeilla ja testata luovasti korjausten vaikutusta kuvaan ja olla varma siitä, että mikään ei voi mennä pieleen!

-------------------
Kirjoittaja Antti Ussa on KTM, joka on kouluttanut tietotekniikkaa vuodesta 1995 ja yhä edelleen innostuu aiheesta. Tieturissa koulutusalueina ovat pääasiassa Adoben CC-ohjelmat (InDesign, Photoshop ja Illustrator).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut tekstit